Hinsides Kløvedal

Af Lars-Terje Øland Lysemose, Thomas Laugesen og Svend Runge Nielsen.

Copyright 1996 Imladris - Danmarks Tolkienforening.

Fra Athelas 14, 12. juni 1996.

TOLKIEN SOM GODFATHER?! Det kommer nok bag på de fleste, men ikke desto mindre var det, hvad man kunne læse i juni-nummeret af ungdomsbladet Tjeck, hvis læsere i øvrigt kårede Tolkien som årets forfatter i 1993. I en artikel blev Tolkiens navn som så ofte inddraget i forbindelse med rollespil: "Manden, som grundlæggende startede det hele, var englænderen John Ronald Reuel med efternavnet Tolkien. Han skrev i 30'erne Hobbitten og senere hovedværket Ringenes Herre. I virkeligheden er Tolkien rollespillenes Godfather. Hans bøger har været den største inspirationskilde", skriver bladet. Det ville nok være interessant at vide, hvad Tolkien selv ville have ment om dette, jf. debatoplægget på side x.

OG NU VI ER VED ROLLESPIL. Other Hands, magasinet par exellence for Middle-earth-spil, anmeldte i nr. 12, januar '96, adskillige af de nyeste MERP-kampagner, med navne som Dol Guldur, Angmar og Mirkwood, og efter de anmeldelser skulle der være lagt et solidt grundlag for at bedømme, hvilke spil der holder, når materialet til næste vinters slag skal indkøbes.

SOM BEKENDT foregår Tolkiens fortællinger om Middle-earth i et middelalderagtigt miljø uden elektrisk strøm og højteknologi. Tolkien selv var heller ikke vildt begejstret for den teknologiske udvikling. Men dette har ikke hindret navne fra hans historier i at optræde i noget så moderne som computernetværk, bl.a. på Danmarks Journalisthøjskole, som fortalt i Athelas 11. Dette er også tilfældet på Matematisk Institut ved Aarhus Universitet. Her har man valgt at opkalde en stor del af isenkrammet efter personer og steder i Tolkiens fantasi-verden. En ansat ved instituttet udtaler til Athelas, at han fik foreslået at bruge Tolkien-navne til maskineriet. Med den tanke i baghovedet læste han Ringenes Herre og Hobitten og lavede en liste med personnavne, stednavne og floder. Hver computer (xterminal, server elller pc) har således fået et personnavn. Serverne indeholder harddiske, som tilsvarende har fået stednavne. Man ville også have givet printerne navne efter floder, men gik fra ideen. Nettet var oprindeligt lavet sådan, at computere, der hørte til en bestemt disk, skulle have navne fra netop det område, som diskens navn angav (Galadriel skulle være koblet til Lórien, Sauron til Mordor osv.), men pga. flytninger af hardware, har det ikke været muligt at holde orden i systemet. Den dag i dag bærer 129 computere ved instituttet på et navn fra Tolkiens verden, mens der findes fem harddiske, nemlig: Gondor, Rohan, Mordor, Lórien og Erebor.

PIPPIN ER FORMENTLIG et navn flertallet af vore ærede medlemmer vil genkende (?!), men nu er det altså også navnet på en af de forholdsvis få Macintosh-computerkloner der er kommet i handlen, efter at Apple ændrede deres markedsstrategi. Pippin kan, ifølge svenske kilder, erhverves i Japan, til hvad der svarer til den nette sum af ca. 3200 kr.

I DET DANSKE MUSIKBLAD Metalized kunne man for nylig læse et, for Tolkien-entusiaster, opsigtsvækkende interview med den norske death metal-musiker "Grev Grishnack" alias Varg Vikernes, der afsoner 21 års fængsel for mord og brandstiftelse. Her følger et rystende uddrag:
Interviewer: Jeg forventer, at du har brugt en hel del tid på adskillige kulturelle interesser, eftersom du altid ved, hvad du snakker om, også selv om det drejer sig om "seriøse" emner. Er der nogle bestemte forfattere og filosoffer, der har spillet en vigtig rolle i skabelsen af din person?
Grishnack: Før i tiden læste jeg faktisk meget. Historie har altid fascineret mig, specielt religiøse studier og filosofi, og jeg kan med sikkerhed nævne Nietzsche. Men også en del fantasy-fortællinger og bøger; hmmm, fantasy... det afhænger selvfølgelig af, hvad man forbinder med fantasy. Jeg tænker ikke nødvendigvis på fantasy som fiktion. I den forbindelse kan jeg nævne Tolkiens The Lord of the Rings...
Interviewer: Naturligvis. Alt, hvad du har skrevet, er fuld af referencer til netop den bog, ikk'?
Grishnack: Jo, den bog har betydet meget for mig, og den er fuld af vigtige ting, selv hvert enkelt ord spiller en rolle. Kort og godt opfatter jeg den mere som et leksikon eller opslagsværk end en egentlig fantasy-bog! Tolkien var professor i norsk [sic!] mytologi, og derfor er alle de historiske hentydninger og figurer meget præcist beskrevet i fantasy-form. Dette gør bogen til en uudgrundelig studie- og inspirationskilde. Alene valget af navn til mit projekt: "Burzum", det yderste og mest omfattende mørke, flertalsformen af "burz", mørke. Hele bogen er rig på koncepter, jeg let kan sammendrage med religionen odinisme. Så på den måde er det hele kædet sammen.
- Hvordan "det hele er kædet sammen" står forhåbentlig klart for vore læsere. Ellers kan et kik i Athelas 4 og 7 nok være på sin plads. Metalized lover i øvrigt intet mindre end endnu et scoop-interview med hr. Grishnack i det følgende nummer...Yaaauch!

ET ANDET OG MERE FREDELIGT eksempel, på hvad fascinationen af J.R.R. Tolkien kan føre med sig, kommer fra en amerikansk "Special Interest Group" for Tolkien-entusiaster i Mensa, foreningen af kloge hjerner, hvor der i fanzinet Beyond Bree for april '96 er en ganske udtømmende opremsning af "The Flora of Middle-earth", med alle træer, buske, planter og lignende systematisk listet. Denne artikel efterfølges sågar af en liste af navne og slægtsnavne med henvisninger til planter (fx Lily Baggins).

SIDST, MEN IKKE MINDST, lidt af en sensation: 12. og definitivt sidste bind i serien The History of Middle-earth, redigeret af Christopher Tolkien, udkommer til efteråret på det britiske forlag HarperCollins. Dét, og efterårets andre Tolkien-udgivelser, vender vi tilbage til i næste Athelas.

Chart.dk