Anmeldelse fra Athelas 15, 1996:

Jack. C.S. Lewis' liv

Af George Sayer. Oversat fra engelsk af Mette Tvermoes Jensen. Forlaget Scandinavia, 1995. ISBN 87-7247-438 -6.

Anmeldt af Lars-Terje Øland Lysemose.


Copyright 1996 Imladris - Danmarks Tolkienforening.


»Vi læser for at vide, at vi ikke er alene...&laqno; De, der har set Richard Attenboroughs film »Shadowlands&laqno; fra 1994 (med Anthony Hopkins og Drebra Winger), vil måske genkende dette citat. Bogen »Jack&laqno; er da også netop blevet til som en - overordentlig vellykket - modreaktion på de to hidtige forsøg på at filmatisere kærlighedshistorien mellem den engelske forfatter og akademiker Clive Staples Lewis - af venner kaldet Jack - og den amerikanske digter Joy Gresham Davidman (det andet forsøg blev foretaget af BBC i 1987, samme manuskript, men med Joss Ackland og Claire Bloom i hovedrollerne).

I modsætning til filmmanuskriptet er George Sayer imidlertid ikke tvunget til at presse historien ned i en to timer lang spillefilm. Efter at være kommet over de indledende fødsels- og slægtsoplysninger - bogens absolut kedeligste kapitler! - boltrer han sig i et fængende og varieret sprog, med velvalgte citater, skarpe erindringsglimt og en helt anden tilgang til sit stof, end nogen instruktør nogen sinde ville kunne opnå. Som ven af den biograferede formår han at fremstille et varmt, men også forbavsende nærgående billede af C.S. Lewis som menneske, mere ægte og gribende end nogen spillefilm. Faktisk kan denne bog opleves så nærgående og ægte, at den givetvis vil krænke nogens blufærdighed! Og netop det, at George Sayer gør brug af sine personlige iagttagelser og sit venskab med C.S. Lewis, gør denne biografi til noget helt unikt. Vi kommer ikke bare ind under huden på C.S. Lewis. Vi kommer så nært på et andet menneske og spejlingen på to menneskers venskab, som man overhovedet kan komme i den biografiske genre.

Carpenters biografier af »Inklingerne&laqno; blegner i sammenligning. Hvor Carpenter er tung og omstændelig, er Sayer som en gnist, der tændes ved mindste berøring. Resultatet er en nænsom og fin skildring af en mand, der i mange år opfattede sig som agnostiker, men som blandt andet gennem venskabet med Tolkien gradvist omvendedes og blev englændernes store kristne prædikant. En mand der først mødte kærligheden i en sen alder, og hvis tro blev sat på en hård prøve, da den just fundne lykke - Joy - blev syg og døde af kræft.

En skildring af forholdet mellem Lewis, Tolkien og forfatterselskabet »The Inklings&laqno; vil være for omfattende at komme ind på i denne forbindelse - det er i sig selv et helt artikelemne og får vente til en anden god gang. Blot skal det nævnes, at »Jack&laqno; også indeholder hidtil upublicerede beskrivelser af Tolkien og tilmed er den første bog på dansk, der indeholder uddrag af Tolkiens breve! Men det er en skam, at den danske udgave i den grad er præget af trykfejl og sjusk. En så fin bog havde fortjent, at forlaget tog sig ordentlig tid til korrekturlæsningen og ikke hastede sig igennem for at nå et profitabelt julegaveræs.

»Jack&laqno; vil være et absolut must for enhver, der interesserer sig for det miljø, som Tolkien og C.S. Lewis blev en del af under deres akademiske og skønlitterære karrierer i Oxford i tiden før, mellem og efter de to verdenskrige.

Chart.dk