Fra Athelas nr. 10, 1995, copyright Imladris - Danmarks Tolkienforening

Besvarelser af spørgeskema

 

Hvorfor meldte du dig ind? Hvad var dine umiddelbare forventninger?

 

Ditte Hendrichsen (København): Jeg meldte mig ind af ren og skær inte-resse for Tolkien og hans værk. Mine forventninger var ikke fra starten veldefinerede ­ At få en fornemmelse, et indblik i hvad der foregår i den tolkienske verden, at møde folk med samme passion og med hvem frugtbar dialog og fortolkning kunne finde sted samt ­ og det måske i højeste grad ­ at udleve eventyret her i stil med de svenske traditioner.

 

Rasmus Bolding (Odense): For at lære at synge som pingviner, naturligvis... Nej, for at få lidt kendskab til hvad der foregår på »Tolkien-scenen&laqno; herhjemme og i udlandet. Desuden er det altid sjovt at læse om, hvad andre får ud af forfatterskabet ­ og det er jo generelt ikke så lidt (spændende fra inspiration til Tubular Bells hos genial multi-instrumentalist til fængselsstraf for mindre genial norsk »greve&laqno;).

 

Søren Aabyen (Vestbjerg): a) Jeg meldte mig ind, fordi jeg mente, det ville være rart at dyrke min passion for Tolkien med andre mennesker, da alle andre, jeg ellers havde mødt, havde vist sig ret uforstående over for min glæde ved bl.a. Ringenes Herre.

b) Jeg forventede månedlige foreningsmøder, hvor vi kunne diskutere Tolkiens værker og have det hyggeligt sammen med ligesindede.

 

Svend Runge Nielsen (Århus): Jeg synes, at 4 numre af Athelas er for lidt i løbet af et år. Jeg bor som sagt i Aarhus, hvor jeg studerer, og kan der-for ikke deltage i alle mulige arrange-menter rundt om i landet. Derfor vil min største kontakt til Imladris være gennem medlemsbladet. Og et helt kvartal er lang tid at vente på næste nummer. Flere numre af Athelas må efter min mening gerne ske på bekostning af lidt mindre stof og/eller lidt mere i kontingent.

 

Rasmus Bolding (Odense): Lad mig sige det på denne måde ­ Kontingent-et skal ikke hæves. Jeg kan lige betale det, som det er nu (SU og punkhår ­ ikke tegn på økonomisk velstand), så... helst ingen stigninger.

 

Thorbjørn Thue Pedersen (Tylstrup): Hvad bladet angår, synes jeg, at det er meget flot og behøver ikke at være større for min skyld ­ Jo, én ting ­ lidt »popopgaver&laqno; i stil med en J.R.R. Tolkien-quiz eller anden form for aktivitet i bladet ­ En lille anekdote eller måske noget mere intelligent, eller ligefrem noget kryptisk.

 

Ditte Hendrichsen (København): Jeg finder både størrelsen og udgivelses-frekvensen af Athelas yderst passende, men jeg ville absolut være positiv over for en forøgelse, evt. fordobling af kontingentet med det formål at holde kongekløveren på sit nuværende niveau, og at give tilskud til både lokal-arrangementer og større ting. Ville det på længere sigt være muligt at oprette en fond af penge, som små eller større grupper kunne søge som tilskud til for-skellige relevante formål, fx udefra-kommende foredragsholdere, instruk-tører i middelalderdanse, sværdkamp m.m.m. Evt. kunne tilskud gives på be-tingelse af, at begivenheden blev offent-liggjort i lokalaviser m.m. for derved at udbrede kendskabet til foreningen.

 

Har foreningen levet op til dine forventninger?

Erik Ravn Christensen (København): Athelas er fremragende! På et højt »fagligt&laqno; niveau og alligevel ikke mere »prof&laqno; end at almindelige dødelige kan blande sig med alskens irelevantheder (!)

Foreningens problem er, at de relativt få medlemmer er spredt over hele landet. Tag fx Angmar ­ med et par hundrede Tolkienfreaks i og omkring samme by [Malmö] må det nu engang være lettere at »stable noget på benene&laqno;. Så problemet er og bliver, hvordan vi skal lave arrangementer ­ der igen kan være med til at trække flere folk til foreningen.

Ditte Hendrichsen (København): Foreningen har til dels levet op til mine forventninger ­ Først og fremmest er bladet fremragende ­ I layout såvel som i indhold. Jeg kunne godt ønske mig nogle mere litterære artikler ind i mellem, fx à la Bergens Tolkien-aktiviteter, analyser og fortolkninger fra de mange mennesker, der forsker i Tolkien, hans liv og værk. Jeg er også interesseret i, hvad der foregår i foreninger i andre lande. Ville det evt. være muligt at bringe udvalgte ting?

Foreningen er præget af en vis forvirring og centralisering, men jeg tror mest, det skyldes, at det ikke er en gammel, veletableret forening med faste traditioner.

Tor Bechmann Sørensen (Frederiks-berg): Foreningen udsender et flot og seriøst blad med et suverænt layout. Graden af emne- og diskussionskvali-tet er på højde med den på mit studie (dansk på Københavns Universitet).

 

Søren Aabyen (Vestbjerg): Foreningen er hyggelig. Det kan man ikke komme uden om. Men aktivitetsniveauet kunne godt være højere. Jeg er udmærket klar over, at det ikke er så ligetil med så få og fattige medlemmer at stable noget på benene, og jeg har heller ikke selv været specielt engageret. Foreningsmedlem-merne er for spredt og for få til, at der kan fastsættes månedlige møder og sammenkomster. Det er for dyrt at rejse til Roskilde eller Viborg for et medlem, der bor i Nordjylland, og da de fleste af os medlemmer er studerende, ja så er det svært at finde midlerne til at være med til de møder, der finder sted. Det er også et problem, at vi menige medlemmer ikke er nok engagerede. Vi finder ikke på at lave eller starte nogle arrangementer selv, så det er de få rådsmedlemmer der tager hele slæbet.

Hvor synes du, foreningen fremover skal lægge sine kræfter? Hvad prioriterer du højest?

 

Tor Bechmann Sørensen (Frederiks-berg): Flere morgentlige skovture i tågede områder omkring Lejre.

 

Søren Aabyen (Vestbjerg): Lokalafdel-inger eller smialer ville være en superb idé. Små hyggelige en gang om ugen eller noget i den retning ville give med-lemmerne mulighed for at engagere sig i den helt store stil. Der skal kun være enkelte landsmøder i løbet af året.

 

Thorbjørn Thue Pedersen (Tylstrup): Jeg synes, at foreningen prioriterer rigtigt, som det foregår nu, men jeg kunne godt tænke mig at se nogle større arrangementer (...) spørgsmålet er, hvem der skal være primus motor for sådanne. Hvis der er ressourcer hertil, ville flere lokalmøder også være helt i tråd med min idé om forening-en... men som altid er frivilligt for-eningsarbejde altid hårdt og omstæn-digt, da der jo er flere ting, der skal fungere, før man har en »fast aftale&laqno;. I øvrigt kunne jeg godt bruge nogle lidt adventure like arrangementer, i skoven eller ved stranden, men det kan godt virke lidt forkert, hvis vi skal forsøge at holde en »ren&laqno; J.R.R. Tolkien-linie.

 

Jakob Bavnshøj (Højslev): Athelas: Meget vigtigt. Det er her, folk formidler den vigtige information, der er nødven-dig for at holde på medlemmerne...

Arrangementer: Ikke nødvendigvis få og større. Det der er vigtigt er nok at komme ud til så mange som muligt ­ Det ville få, men store arrangementer ikke altid kunne klare.

Lokalafdelinger: En god ide. Det er lettere at samles nogle få lokalt, end det er at komme rundt i hele landet for at komme til et par møder.

 

Rasmus Bolding (Odense): Jeg vil afgjort mene, at udgivelsen af Athelas må være foreningens vigtigste formål, idet bladet jo videregiver information-er til læserne eller medlemmerne. Dette er i overensstemmelse med foreningens §2, nicht wahr? (mumlede bureaukraten og satte sig tilbage til sin Kafka-bog).

Erik Ravn Christensen (København): Athelas er 1. prioritet. Større arrange-menter er vanskelige, da det kræver tid og penge at tage en længere »rejse&laqno;. Lokalarrangementer får nemt karakter af basisgruppe eller hygge-klub (?) Mit forslag kunne være at udbygge foreningens ­ og specielt de enkelte medlemmers ­ kontaktnet til foreninger i andre lande. Herved ville man »trække på&laqno; det høje medlemstal, der jo rent faktisk er, hvis man tænker internationalt. Måske er det også lettere at kommunikere skriftligt end at rejse til andre landsdele (?). Dette er selvfølgelig op til medlemmerne selv, men foreningen kan jo altid give en hjælpende hånd med.

 

Ditte Hendrichsen (København): Bladet er for mig det vigtigste, da det kan være et kommunikationsorgan til ligesindede i resten af verden. Jeg prioriterer de store arrangementer højere end små »hyggekomsammen&laqno; ­ ikke at misforstå ­ det jeg har deltaget i har været både givtigt og hyggeligt, og jeg vil gerne komme fremover, men som forening tror jeg, det er vigtigere at satse på de større ting en enkelt eller to gange om året. De små hører en lidt ældre forening til og vil, tror jeg, komme af sig selv. Der er imidlertid allerede planlagt en del på Sjælland ­ pragtfuldt ­ kunne »Smial Tidende&laqno; ikke få en fast plads i Athelas?

 

Thomas N. Mikkelsen (Trondheim, Norge): Bosat i Norge prioriterer jeg Athelas højt. Det er et flot medlems-blad, som jeg læser med ildhu. Større arrangementer ville jeg muligvis kunne deltage i ved sommertid, fordi jeg da kan være i Danmark. Jeg tror imidlertid, at lokalafdelinger er den mest effektive måde at få foreningen til at fungere på, men med en med-lemsskare på under 100 medlemmer, fordelt overalt i landet, er jeg bange for, at dette bliver mere ønsketænk-ning end egentlig realisme. Hoved-spørgsmålet, der står tilbage, er, hvor-for så få prioriterer at deltage aktivt i foreningen. Måske er rammen for snæver, måske er »det svenske kon-cept&laqno; mere fangende. Vi kan desværre ikke løbe fra den omstændighed, at det som Atréju ville kalde Det Store Ingenting, og som jeg læser som men-neskets manglende engagement, lige så meget som Michael Endes mere åbenlyse definering af begrebet til mangel på fantasi, betyder, at for at kræve opmærksomhed må man helst annoncere på TV2, og i hvert fald i Alt for Damerne. Hvorvidt vi kan beskylde vores hæsblæsende verdens krav om målrettethed og den deraf følgende inddeling af døgnet i fem-minutters-intervaller for vores ugidelighed, skal jeg ikke lade blive emnet for denne tankerække ­ selvom jeg tror det ­ jeg ville blot frem til pointen: Folk vil ikke længere yde, de vil underholdes, i hvert fald hvis de ikke er tvunget til andet. Om det nytter at appellere til folks moral, kan jeg kun håbe på, selv-om jeg i de sidste par år er blevet mere pessimistisk med hensyn til netop det.

Nu kunne jeg nok have fortsat i en uendelighed, og for at undgå det må jeg hellere stoppe her. Det jeg ville sige var, at det svenske koncept måske ville åbne for større engagement. I samme åndedræt måtte man imidler-tid tage diskussionen om foreningens formål ­ er det interessen for Tolkien eller alle mulige afskygninger af begrebet »Eventyrverden&laqno;, der er det centrale. Jeg er absolut åben over for det sidste, men da mener jeg til gen-gæld ikke, at Danmarks Tolkien-forening er det rette navn til det, jeg vil definere som en fantasyklub.

Jeg husker, at diskussionen for så vidt har været oppe at vende før, og min holdning er nok den, at Tolkien er det centrale, men ikke alt. Jeg læser fx en Stephen Donaldson eller David Eddings med stor beundring og spiller ikke nødvendigvis kun rollespil i Middle-earth-regi.

 

Om at klæde sig ud i middelalderlige dragter og leve sig ind i Tolkiens verden som Frodo, Sam og alle de andre...

 

Svend Runge Nielsen (Århus): Jeg tror ikke, jeg hører til den slags men-nesker, der elsker at klæde sig ud som elvere, dværge, m.m. for så at leve sig ind i Tolkiens verden (Jeg har ikke prøvet det, så hvem ved, måske allige-vel). Jeg tror, jeg hellere ville snakke med andre om Tolkiens verden og mytologi og i den sammenhæng blive lidt klogere på bl.a. sprog, geografi, historie, religion eller mytologi m.m., som findes i Tolkiens bøger. Jeg mener dermed ikke, at Imladris skal være en Tolkien-inspireret strikkeklub, men disse bud på arrangementer er, hvad jeg på stående fod ville bifalde. Andre mere dramatiske ting skal der selv-følgelig også være plads til, men jeg tror ikke, jeg ville deltage i dem.

 

Rasmus Bolding (Odense): Tjah... det er da en ganske »festlig&laqno; idé, men sik-kert også dyr. Et andet problem: Jeg tillader mig altså at synes, at det er lidt latterligt, at et 2 meter højt brød møder op til et træf og præsenterer sig som Frodo, eller en gamling med skæg til knæene som Legolas (jeg ved godt, at Cirdan havde skæg ­ men han er undtagelsen! Jeg hører til den del af fløjen, der mener, at elvere generelt ikke har skæg!), if you know what I mean...

Men ok, det kunne da være sjovt at prøve (hmm ­ er det ok for en elver at have punkhår? Well, this one has...)

Tor Bechmann Sørensen (Frederiks-berg): Dragterne er ikke helt mig, men som nævnt skovture i tåge, nat m.m., der sætter fantasien i sving er eller ville være prima.

 

Erik Ravn Christensen (København): »Det svenske koncept&laqno; er fascinerede, men det kræver nok, at man kender hinanden bedre ­ som fx i Angmar (jeg har besøgt Angmar flere gange). Desuden skal der være et pænt antal deltagere for at gøre det spændende. Et emne til debat: skal Imladris udelukkende være et litterært selskab? (har det mon noget at gøre med medlemmernes gennemsnitsalder?!)

 

Ditte Hendrichsen (København): Jeg synes, det er pragtfuldt, sjovt, spænd-ende ­ kort sagt: jeg elsker det. Det er ren eskapisme, en mulighed for at slip-pe over i en verden af eventyr, skøn-hed, sort/hvide kontraster og ædel-mod. At se en hel masse mennesker, elverfolk og hobbitter i farvestrålende, smukke dragter, med sværdet ved siden og krans om håret, står for mig som sommerens største oplevelser

­ det kræver en enorm planlægning, men det er hele besværet værd.

 

Søren Aabyen (Vestbjerg): Ja! Jeg vil meget gerne være med til at lave ban-ketter, hvor vi er klædt ud. Svenskernes foreninger synes at være utroligt spændende at være med i. De er mere levende. Foreningen skal dog stadig have det litterære aspekt som grundlag, da det jo er en Tolkienforening og der-for en forening, hvor man læser og dis-kuterer Tolkien og hans verden. Hvis foreningen bygges for meget på »det svenske koncept&laqno;, så vil den ikke kun tiltrække mennesker, der har læst Tol-kien, foreningen vil også blive et til-holdssted for »live-roleplayere&laqno;, som ikke interesserer sig en døjt for Tolkiens værker, men kun for den action de kan få. Foreningen er for Tolkien-elskere og kun sådanne. De andre vil splitte foren-ingen i to dele: dem der synes, at »det svenske koncept&laqno; er latterligt, og dem der synes, det er godt. Man kunne også forestille sig, at vi skræmte evt. nye medlemmer væk ved at være for litte-rære eller for »live-roleplaying-agtige&laqno;.

 

Hvad vil du gerne se mere af i Athelas?

Erik Ravn Christensen (København): Artikler fra flere, andre, nye medlem-mer! Dybe artikler som Lars-Terjes Tolkien-opgave [i nr. 6] er godt. Vi bør altid sørge for at være ajour omkring bogudgivelser (men det er vel også tilfældet?) Er der nogen, der har betragtninger omkring The History of Middle-earth 1-5, eller er jeg den eneste »førstetidsalderfreak&laqno;? Samhostkrøni-ker og lignende bør ikke tage overhånd.

 

Rasmus Bolding (Odense): Pingviner! De litterære eller opgavelignende artikler, der har været i de sidste par numre, har været interessante, det samme gælder diverse anmeldelser. Fortsæt endelig med den slags. Tegningerne i bladet er også et klart plus. Flere af dem ville ikke gøre mig noget. Skulle jeg en dag få tid kunne jeg måske ligefrem selv sende noget ind (Jørgen Clevin-inspirerede hobbitter??). Tolkien-relateret musik (hvad det så end er) er også godt stof ­ mere af det.

 

Thomas N. Mikkelsen (Trondheim, Norge): Jeg er imponeret over Athelas's standard, men efterlyser måske andre medlemmers eventyrlige fortællinger, som jeg holder meget af. Så vidt jeg husker, er det kun jeg selv og Lars-Terje, der har bidraget i den retning. I øvrigt er jeg gået i gang med den langvarige proces at oversætte endnu en del af Samhostkrøniken. I den anledning kunne det være interessant at vide, om medhobbitter og -inder var lige så interesseret i den slags ikke direkte Tolkien-relateret materiale, eller om det simpelthen tager for meget spalteplads.

 

Peter Bengtsen (Hobro): Det eneste, jeg helst vil se mere af i Athelas, er det hele! Jeg tror kun, jeg har ros tilovers for Athelas, især det sidste [nr. 8] pga. de ekstra sider med billeder ­ perfekt blandet. Anmeldelser af Tolkiens værker er også noget, jeg læser med stor interesse, og jeg har også overvejet selv at skrive et par stykker, hvis det har interesse?

 

Kontingent over for personligt udbytte, ønske om flere aktiviteter og oftere udgivelse af Athelas

 

Svend Runge Nielsen (Århus): Jeg synes, at 4 numre af Athelas er for lidt i løbet af et år. Jeg bor som sagt i Aarhus, hvor jeg studerer, og kan der-for ikke deltage i alle mulige arrange-menter rundt om i landet. Derfor vil min største kontakt til Imladris være gennem medlemsbladet. Og et helt kvartal er lang tid at vente på næste nummer. Flere numre af Athelas må efter min mening gerne ske på bekostning af lidt mindre stof og/eller lidt mere i kontingent.

 

Rasmus Bolding (Odense): Lad mig sige det på denne måde ­ Kontingent-et skal ikke hæves. Jeg kan lige betale det, som det er nu (SU og punkhår

­ ikke tegn på økonomisk velstand), så... helst ingen stigninger.

 

Thorbjørn Thue Pedersen (Tylstrup): Hvad bladet angår, synes jeg, at det er meget flot og behøver ikke at være større for min skyld ­ Jo, én ting ­ lidt

 

»popopgaver&laqno; i stil med en J.R.R.

Tolkien-quiz eller anden form for aktivitet i bladet ­ En lille anekdote eller måske noget mere intelligent, eller ligefrem noget kryptisk.

 

Ditte Hendrichsen (København): Jeg finder både størrelsen og udgivelses-frekvensen af Athelas yderst passende, men jeg ville absolut være positiv over for en forøgelse, evt. fordobling af kontingentet med det formål at holde kongekløveren på sit nuværende niveau, og at give tilskud til både lokal-arrangementer og større ting. Ville det på længere sigt være muligt at oprette en fond af penge, som små eller større grupper kunne søge som tilskud til for-skellige relevante formål, fx udefra-kommende foredragsholdere, instruk-tører i middelalderdanse, sværdkamp m.m.m. Evt. kunne tilskud gives på be-tingelse af, at begivenheden blev offent-liggjort i lokalaviser m.m. for derved at udbrede kendskabet til foreningen.

 

Oplevelser med Imladris

Erik Ravn Christensen (København): Øøh... Athelas, samt formidlingen af kontakt til Angmar (dermed ikke sagt, at Imladris nødvendigvis også skal starte egen ølproduktion!)

 

Søren Aabyen (Vestbjerg): Min bedste oplevelse med foreningen må nok være Nordens Tolkien-festival, som var en stor oplevelse for mig. Hvis der med spørgsmålet menes oplevelser, der kun har haft med Danmarks Tolkien-forening at gøre, ja så må svaret blive at mødet hos Lars-Terje [i Aalborg] var en af de bedste oplevelser, jeg har haft med foreningen, foruden den dejlige følelse det var at få mit første Athelas.

Min dårligste oplevelse med foren-ingen er, at der er en brunlig plet på ca. 2 x 2 mm på side 8 i mit nye Athelas. Foruden dette er der mærker efter en gaffel på forsiden af nævnte blad.

 

Ditte Hendrichsen (København): Den ubetinget bedste oplevelse, jeg har haft i forbindelse med foreningen, var Tolkien-festivalen i Uppsala ­ Jeg har egentlig ikke haft nogen dårlige oplev-elser, bortset fra at der var nogle ting på samme festival, der var ret »ucheckkede&laqno; ­ Bl.a. generede det mig kraftigt, at nogle ting var brokket sammen, så man ikke kunne nå særlig meget, dels at der på andre tider var en del ventetid ­ heldigvis i godt selskab. Der var også en del praktiske ting, der ikke fungerede: maden, frivilligheden til at påtage sig bestemte opgaver, samt at det generelt var fordelt på for få folk.

 

En idé til et arrangement...

 

 

Thorbjørn Thue Pedersen (Tylstrup): Hvordan vi hurtigst muligt får tre gange så mange medlemmer, og om man eventuelt kunne komme arrangementerne i nogle tidsrammer der gør at man har mulighed for at reservere datoerne i god tid og om nogle af arrangementerne i sommerperioden ikke kunne ligge på en hverdagsaften i stedet for en hel weekenddag. Jeg ville i øvrigt gerne arrangere noget her i huset (Gl. Vraa Slot ved Aalborg) næste sommer/efterår [1996]. Huset ligger tæt ved stranden og ved Hammerbakker, der er mulighed for en ridetur i Store Vildmose som omgiver slottet. Jeg har gået og tænkt lidt over det og hvis vi finder en løsning inden for relativt kort fremtid er det faktisk muligt at lave noget spændende... Rustninger, kostumer, og gamle våben har vi temmelig meget af ­ Think it over... for at jeg skal gøre mere ved det kræver det ca. 40 deltagere!

Chart.dk