Fra Athelas nr. 11, 1995, copyright Imladris - Danmarks Tolkienforening

Hinsides Kløvedal

Efteråret er en god tid for bogfolket. Sidst i november udgiver Gyldendal Julemandens breve i en indbundet udgave til 128 kr. oversat efter Tolkiens The Father Christmas Letters , og Lars Physant, velkendt kunstner fra disse spalter, får efter sigende udgivet sine billeder til Tolkiens Træer og Blade i en norsk udgave af bogen i dette efterår på forlaget Tiden. Kender jeg Lars ret bliver trykkvaliteten langt bedre end, hvad forlaget ZAC i sin tid kunne præstere, og rygtet vil vide, at bogen oven i købet også kommer til at indeholde en række nye billeder, som Lars har malet siden den danske udgivelse i 1987. Mere om det i næste nummer, hvor vi forhåbentlig også kan berette om, hvorledes det går med den danske udgave af MERP (Middle-earth Role Playing), der skulle være udkommet i sensommeren, men som er blevet forsinket, bl.a. som følge af herværende redaktørs uheld med en computer... Sensommerens store bogudsalg fra Boghallen i Politikens Hus bød i øvrigt også på Tolkien-stof: David Days Tolkien ­ The Illustrated Encyclopedia på 280 sider var nedsat til 120 kr.

 

Og så til en verdensnyhed. Første del af Ringenes Herre er nu udkommet på esperanto! Værket hedder noget så kunstfærdigt som Kunolaro de l'Ringo og er udgivet af forlaget Mondliteraturo. Ja, så mangler vi vel bare at få oversat værket til volapyk, eller måske er der nogen af Athelas' læsere, der kunne have lyst til at oversætte hele værket til quenya eller sindarin...?

 

Mere nyt for de sprogkyndige. Nr. 11 af tidsskriftet Parma Eldalamberon, »Journal of Elvish Linguistics&laqno; indeholder Tolkiens »Gnomish Lexicon&laqno; i sin helhed så vel som hans delvise gnomiske grammatik. Selve leksikonet indeholder mange grammatiske oplysninger og anfører af og til verber i både nutids- og datidsformer og substantiver i både ental og flertal. Andre dele om talesprog er også med i den omfattende ordbog, og der er en del eksempler på sætninger på gnomisk. Det oprindelige leksikon fylder en notesbog på 150 sider og består af mere end 2800 indgangsord. Det er den mest omfattende ordbog over et enkelt sprog, som Tolkien nogen sinde har lavet. Leksikonet viser også den grundlæggende fonologiske natur i det historiske forhold mellem noldorin og quenya fra de blev til med adskillige etymologiske annotationer, og der er anført mange beslægtede ord. I løbet af de sidste fire år har Christopher Gilson, Patrick Wynne, Arden Smith og Carl Hostetter transskriberet og redigeret på værket, der altså er en ordbog over det sprog, som Tolkien kaldte goldo-grin eller i-Lam na-Ngoldathon, og som han til sidst omformede til det noldorin-sprog, man finder i »The Etymologies&laqno;. Sproget blev senere gjort til det sindarin, man finder i Ringenes Herre, og som man også finder i appendikserne til The Book of Lost Tales. Det første oplag af Parme Eldalamberon 11 vil være begrænset til 50 eksemplarer. Prisen er $17, og betaling kan ske ved check eller postanvisning eller med postvæsnets internationale svarkuponer til Christopher Gilson, 500-C North Civic Drive, Walnut Creek, CA 94596, USA. Fax: +1 510 945 6351. Internet: harpwire@netcom.com.

 

Både Norge og Sverige oplever i denne tid en fantastisk Tolkien-bølge. Nils Ivar Agøys oversættelse af Silmarillion til norsk er blevet rost til skyerne, og ud over Træer og Blade udgiver forlaget Tiden i efteråret også Tolkiens Smith of Wootton Major, begge oversat af Arthedain medlem Johannes H. Berg. I Sverige har Tomas Bloms radioteater over Ringenes Herre også skabt fornyet interesse for Tolkien. Den 13 timer lange dramatisering har fået god kritik, og for de der ikke skulle have hørt den, er der også håb forude: Sveriges Radio har nemlig netop udsendt en cd-boks med hele dramatiseringen. Også det kan vi forhåbentlig fortælle mere om i Athelas 12.

 

Vi bliver i Sverige. Kunstneren Torbjörn Zetterholm blev i avisen Eskilstuna-Kuriren 26/8 interviewet forud for en fernisering på en udstilling i Eskilstuna. At Zetterholm »bl.a. har illustreret H.C. Andersens selvbiografi og Tolkiens Hobbitten&laqno; blev også nævnt i avisen, men ikke at det også var Zetterholm, der stod for den svenske oversættelse af Hompen, verdens første oversættelse af Hobbitten.

 

Tolkien kan også være eksplosivt stof! En billedreportage i den svenske avis Expressen kunne 17/9 berettte den dramatiske fortælling om, hvordan politiet desarmerede en brev-bombe, der var sendt til den tidligere svenske statsminister, nu EU's fredsmægler i det tidligere Jugoslavien, Carl Bildt. Politiet meddelte siden, at indholdet viste sig at være »en bog af J.R.R. Tolkien&laqno;!

 

Nu kan du få dit helt eget hobbit-hul-hus! Jo, det er ganske sandt. I den britiske avis The Daily Telegraph kunne man 8. april læse følgende under overskriften »Huse i hobbit-stil til øko-pionerer&laqno;: »Arbejdet er allerede i gang med at opføre Storbritanniens første selvforsynende øko-beboelse i Nottinghamshire. De fem familiehjem er så miljøbevidste at en klynge vindturbiner vil være det eneste spor af deres eksistens, når man ser på dem fra en bestemt vinkel. Bygningerne, der er bygget ind i en bakkeskrænt, vil få lys og varme fra en drivhusagtig mur. Resten af rummene er underjordiske&laqno;. The Sunday Times beretter mere om husene 26. februar og begynder således: »Bilbo Sækker (...) kan ikke have taget fejl. Hemmeligheden bag sand lykke er at leve under jorden. "Det var ikke i et væmmeligt snavset vådt hul fyldt med orme, og der lugtede ikke muggent", understreger Bilbos skaber, J.R.R. Tolkien. "Men det var heller ikke et tørt, nøgent, sandet hul, uden noget man kunne sidde på eller noget spiseligt. Det var et hobbithul ­ og det betyder hygge"&laqno;. De nyanlagte hobbit-hul-huse er opført i distrikterne Maes Coed, Bushey Heath og Peak.

 

Og vi fortsætter med britiske aviser. 10. september 1994 kunne man i The Daily Telegraph læse følgende: »Tvivlsom enøjet arkitekt planlægger at sløjfe havecenter som led i en uhyrlig udvikling. Midgårdsbeboere i oprør da rådsforsamling citerer loven, går i krig og bevæger tredje alders rejsende til at standse hans ringplan. Anført af selskabsmagikeren Gandalf og Aragorn II in spe går de alle over Ringens vej. Idet de forsvarer retten til at holde abefester i herredet går de sammen imod arkitektens plan for parken og ind i Dommedagsspalterne. Da de kommer derind sprænger de det hele i luften, og deres karma øges: hans rige synker i grus, de rejsende skilles og Sam tager tilbage til sine rødder&laqno;. Den højst mærkværdige fremstilling af Ringenes Herre var led i en konkurrence om at beskrive en kendt roman inden for fantasy-genren på højst 100 ord. Vinderen, David B. Davies, fik sig en flaske champagne.

 

Kollektivet Maos Lyst, hvor de kendte Kløvedaler holdt til i 70'erne, er ikke det eneste kollektiv med Tolkien-reference. Den britiske bog Diggers and Dreamers: the guide to Communal Living indeholder hele to »Tolkien-kollek-tiver&laqno;, der henholdsvis hedder Lothlórien og Rivendell. Førstnævnte ligger i Castle Duglas, Kirkcudbrighshire. Det blev grundlagt i 1978 og »består af et stort bjælkehus med 14 soveværelser og fælles arealer, placeret på knap 7 ha, som inkluderer køkkenhaver, skovstrækninger, workshops og udhuse. Dets formål er at opretholde et støttekollektiv i Lothlórien, hvor folk der lider af sindslidelser kan vokse og udvikle sig gennem deltagelse i kollek-tivets liv&laqno;. Rivendell Kollektivet holder til i et victoriansk bondehus i Lune Valley på grænsen til Yorkshire Dales, Carnforth, og tager sig af »folk, som kommer efter korte pauser fra alle slags stressede situationer. Den tilbudte "terapi" er vekselvirkning med livet på landet: pasning af geder, høns og pony, gåture, ridning, sejlsport, havearbejde, musik, læsning osv.&laqno; ­ God fornøjelse!

 

Som man af og til har kunnet erfare i spalterne under »Nyt fra Bri&laqno; er Tolkien ikke almen viden hos alle medlemmer af den danske journaliststand til trods for hans popularitet herhjemme og kendte Tolkien-entusiaster som Dronning Margrethe, Ebbe Kløvedal Reich og Uffe Ellemann-Jensen. Men der er da håb forude! I hvert fald stifter alle unge journalistspirer på Danmarks Journalisthøjskole uundgåeligt bekendtskab med både Thorin, Fili, Kili, Dwalin, Balin, Oin, Gloin, Dori, Ori, Nori, Bifur, Bofur, Bombur og såmænd også en enkelt hobbit! De 14 heltemodige eventyreres navne er nemlig blevet adopteret af 14 af de mindste computere på skolen, der hver bærer en lille navneseddel og en henvisning til Tolkiens Hobbitten. De lykkelige bærere af navnene er computere af typen Macintosh LC.

 

Og mens vi er ved navnestoffet, så er der godt nyt til Anders, Brian, Carl, Christian, David, Jørgen, Henrik, Ivan, John, Claus, Leo, Lise, Michael, Nathalie, Patrick, Poul, Ruth ­ og mange flere. De er nemlig alle så heldige også at have et ægte navn på quenya! Helger Fauskanger har udarbejdet en hel lille liste over navne og deres respektive oversættelser til quenya i tidsskriftet Tyalië Tyelelliéva nr. 6. Samme blad indeholder i øvrigt også en imponerende liste over, hvad Tolkien har skrevet om sine opfundne sprog i diverse dokumenter, hvoraf mange endnu ikke er blevet publiceret.

 

Pladeselskabet EMI har udsendt et sæt på 3 cd'er i deres serie af historiske optagelser Writers and Poets, som indeholder en del af et linguaphone-kursus i engelsk optaget i april 1930 og er en samtale mellem Tolkien og A. Lloyd James om brugen af trådløs teknologi samt »hos tobakhandleren&laqno; (!). Man kan bestille sættet på EMI 0777 7 89788 2 4 (ISBN 090140-140-4), og det koster £24.99. Andre medvirkende på cd'erne er A.A. Milne, James Joyce, Tolstoy og Yeats.

 

Og så til musikkens verden. Et nyt album fra rockgruppen Martyr indehold-er bl.a. et nummer, der hedder »The third Kin-slay&laqno;, og som indeholder følgende tekst: »The search for powers will continue,/Look for the Sil-marils./Although it means a lot of struggle,/It will lengthen our lives&laqno; samt »We look for our minds,/Ready to free them in our oath./The Sil-marils, where/Do they hide inside we don't care&laqno;. Også heavy metalbandet Lords of the Stone kan det der med Tolkien referencer. På deres 40 minutters demokassettebånd The Rhymes of Bitterness finder man disse seks sange: »The Rhymes of Bitterness&laqno;, »The Quest&laqno;, »Cold Stone&laqno;, »The Land of Shadow&laqno;, »When all is forlorn...&laqno; samt »Paranoid&laqno;. Prisen er 12,50 gylden, $6 eller 12 DM, og båndet kan bestilles hos André Dijkstra, Witte Valkenstraat 17, 9411 LG Beilen, Nederland.

 

Tolkiens og Donald Swanns sangcyklus, The Road Goes Ever On, blev 10. juni opført i Rotterdam-Delfshaven af Jan Krediet (baryton), Annette Rogers (sopran) og Alexandra de Jongh Swemer (piano). Opførelsen blev indledt med en række sange og musiske stykker, som Tolkien holdt af. I forbindelse med denne begivenhed blev der trykt en plakat (42,7 x 30 cm), der gav detaljer om koncerten, trykt i sort med Cor Bloks billede »Weathertop&laqno; i grønne nuancer; og et program med Weathertop på forsiden som indehold-er fotografier af Tolkien og Donald Swann, noter af René van Rossenberg om Tolkien og Swann og sangcyklussen, en reproduktion af smudsomslaget til den britiske andenudgave af The Road Goes Ever On og teksten til alle sangene på både engelsk og hollandsk. To cd'er vil blive udgivet næste år i Holland. Den ene er en optagelse af The Road Goes Ever On, og den anden er en optagelse med digte af Tolkien og musik af Unquendor-smialen Ar Caras.

 

Verdens største Tolkien-bogsamlinger på private hænder bliver i disse dage forenet i Massachusetts, USA. Det sker, når Christina Scull forener sine 6000 bøger i London med ægtemanden Wayne G. Hammonds 3000 ditto i Williamstown. Selv efter at gengangerne er fjernet, vil de til sammen have over 9000 forskellige eksemplarer af Tolkiens bøger!

 

Mere nyt til de virkelige bogsamlere fra sommerens store auktioner og antikvarer. I foråret kunne man hos en londonsk antikvar, David Mayou, finde The Lord of the Rings, 1. udgave fra Allen & Unwin, 1954-55 »pænt sæt i de originale smudsomslag der er lidt mørke på ryggen og kun lidt slidt&laqno; til £3000. Et autografbrev fra Tolkien om Ringenes Herre, dateret 22. oktober 1955, kostede £1000. The Hobbit, 1. udgave, Allen & Unwin, 1937, dedika-tionseksemplar og i blåt læderindbinding fra firmaet Sangorski & Sutcliffe, forgyldt, £15.000. The Fellowship of the Ring, 1. udg. Allen & Unwin, 1954, dedikeret af Tolkien, indbundet i rødt oaseged, £4500. Pepper & Stern Rare Books, Santa Barbara, Californien, USA, tilbyder The Lord of the Rings, pænt eksemplar 1. udg., 1. opl. Allen & Unwin, 1954-55, $10.000. Tree and Leaf, 1. udg., hardcover , dedikeret af Tolkien, pænt eksemplar i smudsomslag, $2250. Smith of Wootton Major, 1. udg., Allen & Unwin, 1967, inkl. Tolkiens autograf, pappet er »en lillebitte smule slidt&laqno;, $2250. The Hobbit, 1. amerkanske udg., Houghton Mifflin, 1938, pænt sæt i smudsomslag »lidt brugt&laqno; $2850. The Lord of the Rings, 2. udg., 1. opl., Allen & Unwin, 1966, dedikeret af Tolkien til hans barnebarn Michael G.R. Tolkien, »næsten ikke brugt&laqno; med smudsomslag $6500. Farmer Giles of Ham, 1. amerkanske udg. Hough-ton Mifflin, 1950 pænt sæt »lidt brugt&laqno; med smudsomslag $175. Max Rambod, Beverly Hills, Californien, USA tilbyder et maskinskrevet brev signeret af Tolkien til Oscar Morland, 9. maj 1967, hvor han takker Morland for at sende ham et indeks, som han havde lavet til Ringenes Herre, som Tolkien siger vil være brugbar til hans korrigering og forbedring af indekset i den reviderede udgave, $1850. Sotheby's, London, tilbød på auktion 4. maj et autografbrev fra Tolkien til Leila Keane og Patricia Kirke, 3. august 1943, 8 sider langt med original konvolut. Det omfattende brev drejer sig hoved-sageligt om vestron og om runer, som de blev brugt under angelsaksernes tid og i The Hobbit. Brevet indeholder runetabeller og flere linjer skreven tengwar. Brevet var vurderet til £1000-1500, men blev solgt for £3220. Brevet blev også omtalt i avisen The Independent 12. april 1995. Gerard A.J. Stodolski, Manchester tilbyder et autografbrev fra Tolkien til en Miss Turnbull, 11. marts 1949, med originalkuvert $3000 om Farmer Giles of Ham. Swann Galleries, New York, USA, solgte på auktion The Hobbit, 1. amerikanske udg., Houghton Mifflin, 1938, slidt eksemplar. Vurdering $1200-1800, solgt for $2185. Nigel Williams, London, tilbyder The Hobbit, 1. udg. Allen & unwin, 1937, pænt sæt i smudsomslag, der er blevet professionelt sat i stand, £3750 samt The Hobbit, 1. udg, 2. opl., Allen & unwin, 1937 pænt sæt, der er sat professionelt i stand, £1500 ­ pyha, det var en lang smøre!

-LT

Chart.dk