Fra Athelas nr. 12, 1995, copyright Imladris - Danmarks Tolkienforening

Hinsides Kløvedal

Den i Athelas 11 omtalte bog med illustrationer af Lars Physant til Tolkiens Tree and Leaf (på norsk Trær og blader) er nu udkommet. Bogen er som sagt kun udgivet i Norge, og prisen for dette must for samlere af tolkienalia vil af denne grund være på 168 norske kroner.

Nils Ivar Agøy, norsk oversætter af Silmarillion og velkendt skikkelse i Arthedain blev i efteråret tildelt den størst tænkelige anerkendelse for sit arbejde med oversættelsen af Silmarillion: norsk oversætterforenings "Bastianpris" for 1995. Prisen gives hvert år for den bedste oversættelse af voksenlitteratur til norsk. I juryens begrundelse hedder det bl.a.: "Nils Ivar Agøys oversettelse demonstrerer det samme totalgrep om språket i helhet-en og i detaljene. Hans oversettelse er således ikke bare en adekvat gjengiv else på alle plan, men framstår som en kongenial innlevelse i Tolkiens verden." Vi fra Imladris ønsker hjerteligt tillykke.

 

Gads Boghandel lokker med nyt tilbud! Lige nu har eventuelt interes- serede muligheden for, at erhverve sig den engelske luksusudgave af The Lord of the Rings, illustreret af Alan Lee, til den rystende pris af 249 kr.

 

Den omsiggribende serie The History of Middle-earth er nu slut. Ifølge Wayne Hammond udsendes tolvte og dermed sidste del af serien i 1996. Dette vil mange Tolkien-elskere nok begræde, men som et plaster på såret meddeles det også, at Christopher Tolkien har annonceret en ny bog af be-stående af værker, som ikke omhandler Midgård. Denne bog vil udkomme efter, at sidste del i serien er blevet færdiggjort.

 

Forfulgt forfatter er tolkien-fan. Politikens Thomas Bredsdorff interviewede lørdag den 4. november den af præstestyret i Iran dødsdømte forfatter Salman Rushdie. Under interviewet kom det frem, at den kendte forfatter som 14-15-årig havde læst Ringenes Herre. Dette, og en stor viden om nordisk mytologi, ligger blandt andet til grund for Rushdies nye roman Maurerens sidste suk.

 

Musiske fortolkninger. Den amerikanske gruppe Ilúvatar har nu udgivet en cd (Ilûvatar #KDCD 1008). Gruppen skulle ifølge en pressemeddelelse være influeret af navne som Marillion, Yes, Genesis, Renaissance og IQ. Eventuelle fans eller groupies kan kan skrive til P.O. Box 28254, Baltimore, MD 21234, USA.

Ifald nogle af læserne skulle have tid og råd til at rejse til Amerika, så har de nu et par gode grunde til at gøre dette. Fra den 26. til den 29. juli 1996 vil Mythcon XXVII finde sted på University of Colorado, og arrangørerne af benævnte arrangement er The Mythopoeic Society. Temaet for conen bliver "The Inklings and Nature" med den canadiske illustrator Ted Nasmith som kunstnerisk æresgæst og udstiller. Som faglig æresgæst har man sikret sig, at professor Doris T. Meyers vil komme. The International Conference on the Fantastic bliver i øvrigt afholdt i Florida fra den 20. til den 24. marts 1996.

 

Kampen for et sted at være. Lige for tiden kæmper The Tolkien Society i Storbritannien en hård kamp for et mødested i et kældeareal under The Town Hall of Thames. Modstanderne er en gruppe mennesker, som vil lave et ungdomsaktivitetscenter i kælderen, som The Tolkien Society allerede har døbt "Dragon Lair" efter Farmer Giles of Ham. Hidtil har der ikke vist sig nogen løsning på problemet, og byrådet vil ikke tage stilling i sagen.

 

Tolkien til morgensang. I Brande Kirke har sognepræst Arne Ørtved skabt en ny tradition. Hvert år i tiden 17. til 29. juli holder Arne Ørtved morgensang for gennemsnitligt 100 tilhørere. Under morgensangen synges der ikke kun samler, der læses også op af store fortællinger ­ heriblandt Ringenes Herre! Ideen er dog ikke ny, da vores "egen" præst Lars Tjalve allerede har begået den genistreg at benytte Ringenes Herre i sin prædiken.

 

C.S. Lewis biograferet endnu en gang. George Sayers, ven og tidligere elev og medlem af forfatterklubben "The Inklings", har begået en efter sigende meget sandfærdig og korrekt biografi af forfatteren C.S. Lewis. Denne nye biografi skulle være yderst berettiget, da sidste års filmiske biografi, Sha-dowlands, med Anthony Hopkins og Deborah Winger i hovedrollerne, skal have givet biografgængerne et forkert indtryk af C.S. Lewis' liv og levned. Bogen, der hedder Jack. C.S. Lewis liv, koster 188 kr.

 

Gollum har fået nye sysler. Udover at være en slem, fiskespisende vandskabning i Hobbitten og Ringenes Herre har Gollum nu fået job som skribent på en avis ved Det matematisk-naturvidenskabelige Fakultet på Universitetet i Bergen. Her har han fået sin egen faste spalte på avisens bagside, hvor han giver sine meninger til kende om hint og meget.

Tolkien-infiltrering. Ej heller gode gamle Anders And går ramt forbi, når det gælder Tolkien. For nylig kunne man i et norsk Anders And-blad finde ovenstående Tolkien-reference.

 

Tolkien på cd. BBC´s 13 timer lange dramatisering af Ringenes Herre er nu udkommet på cd. Dette må da siges at være enhver storsamlers drøm, da man nu i stedet for at spole rundt på 13 kasettebånd kan trykke sig frem til den ønskede sekvens på få sekunder. Blandt flere berømte medvirkende kan bl.a. nævnes Michael Hordern, der spiller Gandalf. Sættet koster £79.95, men skynd jer ­ der bliver kun trykt 5.000 eksemplarer.

 

Letters from Father Christmas. 1995 bør nu officielt udnævnes til Jule- mandens breve-år. Ikke nok med at der nu kommer en dansk version på bogmarkedet, det amerikanske forlag Houghton Mifflin har nu udgivet en ny og mere børnevenlig udgave af samme bog. Således har man i bogen anvendt både den snirklede skrift, som brevene oprindeligt er skrevet med, og en mere læsbar maskinskrift. Bogen er yderst sofistikeret, da den indeholder "rigtige" breve, som ligger i konvolutter, der er klistret fast på siderne! Dermed åbner de håbefulde unge Tolkien-fans selv brevene fra jule-manden. Bogen koster $18.95.

Filmmanuskript ud til offentligheden. I 1957 forhandlede en amerikansk filmproducent, Morton Grady Zimmerman, med J.R.R. Tolkien om mulighederne for at lave en filmversion af Ringenes Herre. Dette blev dog aldrig til mere end en synopsis og nogle råskitser, som Tolkien syntes godt om, men selve kontrakten kunne han ikke lide. Herefter har der været meget stille om projektet, men for nylig blev så manuskriptet til filmen doneret til "The Tolkien Collection at Marquette University" af en af folkene bag filmprojektet, Forrest Ackkerman. Skitserne er desværre gået tabt.

-Sø

Chart.dk