Fra Athelas nr. 15, 1996, copyright Imladris - Danmarks Tolkienforening

Breve til Athelas

Lykken er at få respons på det, man laver til Athelas! Bladet er derfor åbent for dine kommentarer, ris og ros, ideer og forslag, både til bladets indhold og aktiviteter i Imladris.

 

Tom Sherry, Glasgow (Skotland) 26/7-96:

(...) Please find enclosed "The Gates of the Argonath" for use in Athelas, which I hope you like. As I mentioned before, this is a final draft for a full colour, watercolour and pencil, illustration. I did this in the last week and it is only slightly altered from the one you now have.

On page 4 of Athelas 13, did Svend Runge Nielsen suggest that I illustrate the rising of Ulmo out of the sea before Tuor at Vinyamar? I hope my piecemeal translation is correct, as that is exactly what I have done, complete with crashing waves and lightning spearing the clouds. Add to that "Helm's Deep" and "Isengard", and with "Hobbit Walk" being done, it should not be long before I have a good selection of material which I can interest HarperCollins with. Before I do though, I will send you a laser print of each illustration, for your honest opinion on them. And I mean honest. If you hate them, please feel free to say so, as constructive criticism is essential.

Also, I was serious when I suggested that people should ask me to illustrate their particular favourite scene or character.

(...) I've recently finished three landscapes and I plan to keep on doing them on the assumption that the more I do the better I get (well, that's the theory...).

(...) Situated in the extreme NW of Scotland, Sutherland (from a Norse name for the "South-land") is the most beautiful and stark part of my country. I could spend several life times drawing and painting the landscape, particularly its weird and wonderful mountains. I'm going to incorporate my sketches and studies of Sutherland into my Tolkien work as it reminds me so much of Middle-Earth.

 

Peter Bengtsen, Hobro, skriver 30/7-96 som svar på Svend Runge Nielsens debatoplæg:

­ Hvad mener du om spil, rollespil, bøger m.m. baseret på Tolkiens verden?

­ Synes du, den kommercielle del af Tolkien er blevet for stor, eller er det OK?

­ Synes du, det er i orden at lave rollespil, computerspil m.m., som bygger på Tol- kiens værker?

Jeg synes, at det er helt OK. Folk forsøger alligevel at tjene penge på alt, og hvis et eller andet firma laver et halvdårligt computerspil baseret på Tolkiens værker, så får de heller ikke ret mange penge tjent ind. Er det ikke kvalitet, er der ikke (så) mange penge at hente. At markedet er oversvømmet med Tolkienrelaterede materialer (bøger, Magic, rollespil, brætspil, figurer, osv...) vidner først og fremmest om hans succes og udbredelse over det meste af verden ­ det giver nyt liv til overvejelse og diskussion om Tolkiens værker.

Gennem disse spil stifter en stor del for første gang bekendtskab med Tolkien og hans verden. Det kan så diskuteres, om det er den rigtige måde at opleve hans verden på første gang, men faktum er, at mange senere læser hans værker og på den måde får kendskab til de rigtige historier.

At beklage sig, over at man fx kan spille Aragorn eller Frodo i et rolle- eller computerspil, er ikke nødvendigvis berettiget. Der er ikke kun negative sider, ved at man lægger sin egen personlighed ind i den person, man spiller, som Tolkien oprindeligt har skabt. Jeg finder det okay, at man viser respekt for Tolkiens personer og lader dem være i fred og i stedet laver sine egne elvere eller lignende i hans verden, men ved at give fx Frodo en del af ens egen personlighed i et rollespil opstår der uventede og morsomme situationer, hvilket til stadighed skaber afveksling og fantasifulde spil i Middle-Earth.

­ Hvad er din holdning til live roleplaying i Tolkiens univers?

En ganske glimrende idé. Før spillet starter, bør man dog blive enige om, om de personer, som Tolkien har skabt, skal spilles (så godt som det lader sig gøre), som de fremgår fra hans værker, eller om man selv må ændre dem, som man lyster. Derved undgår man skænderier og misforståelser.

Til Svend Runge Nielsen (SRN) med det udmærkede debatoplæg kan jeg fortælle, at der faktisk findes middelalder-livescenarier, som intet har med Tolkien at gøre. Jeg spiller selv en del live-roleplaying og er forfatter til et par spil, hvoraf det ene er et middelalderspil, som foregår i Mariager Skov den 24/8 i år. Her er også elvere, mennesker, monstre, osv., men intet har det at gøre med Tolkien, Middle-Earth, MERP og lignende.

­ Går værdien af Tolkiens historier tabt, ved at man selv finder på andre historier og/eller spiller i Tolkiens verden, eller bliver den tværtimod styrket?

­ Hvad mener du om Tolkieninspireret kunst?

Man kan læse Tolkiens værker og bruge tiden på at filosofere over dem, men udover blot at tænke og diskutere kan man også slippe fantasien løs og enten selv digte videre eller leve sig ind i sin rolle, når man spiller i Tolkiens verden. At ens kreativitet kommer frem på denne måde eller gennem kunst er positivt. Tolkien er inspirationskilde til så meget forskelligt, hvilket hele tiden holder hans værker aktuelle og levende.

Man bør ikke opføre sig som besøgende på et museum eller i en zoologisk have, når man studerer hans værker, som SRN udtrykker det ­ man bør derimod snarere opførere sig som på et eksperimentarium. Der er nogle grundlæggende ting, man ikke kan ændre ved, og disse ting sætter rammerne for ens udfoldelse. Så kan man enten stå som tilskuer og betragte det udstillede eller deltage i aktiviteterne og lade fantasien råde. Både se og røre ­ få så meget ud af indgangsbilletten som muligt. Den ægte vare er der hele tiden, den ligger bag det hele. Det styrker blot Tolkiens historier at beskæftige sig aktivt med hans verden.

Lige et par ord om kommercielle annoncer i Athelas. Så længe at det ikke resulterer i forkortelser af artikler og lignende for at holde et bestemt antal sider i bladet, kan jeg ikke se nogen grund til at forbyde annoncer. Når annoncerne er relevante for medlemmerne, er det bare helt fint. [Denne holdning deles tilsyneladende af flertallet af medlemmerne, derfor annoncen på s. 44 -LT]

Til sidst en lille undskyldning for som medlem ikke at have bidraget med det helt store materiale til Athelas. Bladet er det vigtigste i Tolkienforeningen for mig, og jeg sluger (øhh læser) det med glubende appetit, straks det er inden for døren. Min interesse går imidlertid mere i retningen af rollespil og live-rollespil, derfor føler jeg ikke, at jeg har væsentlige bidrag med hensyn til Tolkien-relaterede artikler til Athelas. Jeg er selv formand for Hobro Rollespilsforening, Mjølner, hvor jeg desuden er en af de ansvarlige for vores klubblad. Vi mærker også problemerne med for lidt materiale, artikler, sjove historier, osv. på vores egen rygrad ­ jeg er selvfølgelig ikke klar over, om I (stadigvæk) har disse problemer. Men i hvert fald: Athelas værdsættes i uendelig høj grad af mig, også selvom jeg er et relativ "tavst" medlem.

P.S.: Man kan ikke undgå at sætte rollespil og Tolkien i forbindelse med hinanden, hvis man taler om rollespillenes oprindelse. Tolkien er ikke nogen "rollespillets Godfather", men i hans værker er tydeligvis hentet inspiration til mange rollespil. Hvis en præst derfor i TV-Avisen kalder rollespil for satan-istiske, og på grund af sammenhængen mellem Tolkien og rollespil kalder Tolkien en satanist, så lad ham da det. Han har fra starten misforstået noget meget essentielt, derfor fører det ham da bare ud på endnu dybere vand at kalde Tolkien en satanist. Sådanne folk vil (beklageligvis) altid være at finde.

Chart.dk