Fra Athelas nr. 2, 1993, copyright Imladris - Danmarks Tolkienforening

J.R.R. Tolkiens stedfortræder på Jorden

Hvem?

Den tredje uge i august 1992 kunne man fange sjældne fugle i Oxfords gader. En tilfældig forbipasserende begyndte foran Blackwell's Bookshop og vendte sig efter den person, som kom fra den modsatte retning. Den piberygende, gråhårede gamle mand fortsatte sin gang. Var det J.R.R. Tolkien i egen person?

Verdens mest populære fantasy-forfatter døde imid-lertid helt tilbage i 1973. En stor mindekonference, holdt i Oxford til ære for Tolkien, samlede fans, professorer - og en gruppe ægte Tolkiens i universitetsbyen. Den mystiske gamle mand var også kommet: Christopher Tolkien, 68 år, og den yngste af J.R.R. Tolkiens tre sønner.

Christopher Tolkien er det fuldstændige spejlbillede af sin far i udseende, væsen såvel som baggrund. Han er den, som ernærer verden med nye, omfattende Tolkien-bøger år efter år ved at redigere sin fars litterære efterladenskaber, så at de kan blive udgivet.

Christopher Tolkien skyr publicity. Han har gravet sig ned bag sin fars papirer på sin bopæl i Sydfrankrig. Han vil ikke give interviews eller medvirke på seminarer, som diskuterer Tolkien, eller komme som æresgæst til møder i Tolkienforeninger - i modsætning til hans hobbitagtige søster Priscilla, den britiske forenings aktive æres-præsident.

I 1987 besøgte Christopher Tolkien kort en konference holdt af The Mythopoeic Society i USA. 100-års- festligheden i Oxford var hans første offentlige optræden på Det gamle Kontinent.

 

Korttegner af Midgård

Christopher Tolkien er egentlig en sprogforsker ligesom sin far, og indtil 1975 studerede han blandt andet Chaucer og gav undervisning i oldengelsk og oldnordisk på Oxford's New College. Allerede i sin barndom var den yngre Tolkien imidlertid betaget af sin fars historier og eventyrverdener.

Under Krigen sendte faren, som tumlede med det tunge kreative forarbejde til Ringenes Herre, kapitel efter kapitel til Christopher, som tjente ved R.A.F. i Sydafrika. Da bogen udkom i 1954, tegnede sønnen, som havde arvet familiens kalligrafiske færdigheder, dens detaljerede kort over Midgård.

Efter J.R.R. Tolkiens død trak Christopher sig tilbage fra sin post i Oxford og påtog sig den opgave at færdiggøre Silmarillion, en samling fortællinger som faren havde efterladt ufuldendt. Silmarillion udkom i 1977 som en færdig roman. Derefter har Christopher brugt sin tid på at udarbejde nye udgaver af upublicerede Midgårds-fortællinger en efter en.

Siden 1983 har hans projekt været en serie på 12 dele kaldt The History of Middle-earth, der udforsker kilderne til Tolkiens fortællinger med hjælp fra kladder, essays og gloser på elvermål. Bøgerne er hele vejen igennem forsynet med kommentarer, noter og kort af Christopher Tolkien.

Alligevel er Christopher ikke begyndt at skrive sine egne Midgårdsfortællinger. Dét ville han ikke påtage sig efter at have tilbragt hele sit liv i farens skygge, helliget hans historier. Det er heller ikke sådan, at andre kan fortsætte Ring-sagaen; udnyttelsen af den til enhver tid bedst sælgende eventyrverden kontrolleres striks af boets advokater.

En dramatisk afsløring

I stedet gjorde J.R.R. Tolkien engang selv et forsøg på at fortsætte historien efter tilintetgørelsen af Den store Ring. Indtil i dag er denne korte og enestående begyndelse på en fortælling blevet holdt tilbage af Christopher Tolkien.

Men nu kom deltagerne på The Centenary Conference langt om længe til at høre den sære lille gyser fra Christophers læber ved en højtidelig højtlæsningsaften på Oxfords Sheldonian Theatre. Det store publikum vil sikkert komme til at læse den i en af de sidste tre dele af The History of Middle-earth.

Efter konferencens taksigelsestjeneste tog Christopher Tolkien del i en åben samtale med almindelige Tolkien-fans, signerede bøger og fortalte om kommende projekter.

Ifølge ham venter slutningen forude selv for J.R.R. Tolkiens efterladte værker. Efter fuldførelsen af The History of Middle-earth engang midt i 90'erne, vil der kun følge en samling af Tolkiens upublicerede digte.

Christopher Tolkiens svar på spørgsmålet om, hvorvidt han vil efterlade noget redigeringsarbejde til sine børn var: "meget lidt".

The Centenary Conference var Christopher Tolkiens sidste offentlige optræden. Når redigeringen er færdig forsvinder han definitivt. Og skriver sine erindringer, hvis han kan overtales kraftigt nok.

Mikael Ahlström

 

Oversat fra engelsk af Lars-Terje Øland Lysemose efter J.R.R. Tolkien's vicar on earth, oversat fra finsk af forfatteren. Denne artikel blev første gang trykt i Helsingin Sanomat den 5. september 1992 under titlen J.R.R. Tolkienin sijainen maan päällä.

Chart.dk