Fra Athelas nr. 6, 1994, copyright Imladris - Danmarks Tolkienforening

Hinsides Kløvedal

ET NYT DANSK ORKESTERVÆRK over Ringenes Herre blev 20. april uropført på Frederiksberg Rådhus. Det 17 minutter lange værk er lavet på bestilling af Statens Musikråd og Ishøj Musikskole i forsøg på at bygge bro mellem publikum og den svært tilgængelige nye kompositionsmusik samt mellem amatører og professionelle musikere. Værket er skrevet for Sjæl-lands Symfoniorkester, men derudover medvirker over 50 børn fra Køben-havns musikskoler. Den unge danske komponist Ejnar Kanding, der i 1993 deputerede fra Det kongelige Danske Musikkonservatorium, har skrevet musikken, som han kalder "absolut musik", med hvilket han mener, at værket kan stå for sig selv uden forudgående kendskab til Tolkien. Forhåbentlig opføres værket igen, så også de der gik glip af uropførelsen får mulighed for at opleve dette spændende nye tiltag i dansk musikliv.

 

TOM SHIPPEY, professor og forfatter til bogen The Road to Middle-earth, er flyttet fra Leeds til Missiouri i USA, hvor han har tiltrådt en stilling på St. Louis Universitet. Shippey fulgte i mange år i Tolkiens fodspor, akademisk set, og har selv sagt om sin person, at "jeg føler, at Tolkien har overdraget mig stafetten på måske to forskellige måder. Jeg fik det samme arbejde, og arbejdet er, tror jeg nok, at fortsætte det studium, som jeg vil kalde tidlig engelsk filologi, der dækker oldengelsk, middelalderengelsk og oldnordisk. Og jeg tror, at Tolkien ville blive vred på mig, hvis jeg tillod, at stafetten blev tabt. Hans karriere var Birming-ham, Leeds, Oxford. Og min var Birmingham, Oxford, Leeds." ­ Forhåb-entlig har Shippey stadig "stafetten" intakt efter springet over Atlanten.

 

DEN BRITISKE KOMPONIST Donald Swann døde 23. marts, 70 år gam-mel, efter længere tids sygdom. Swann udgav i 1967 lp'en Poems and Songs of Middle-earth med sangeren William Elvin, der indeholder numrene "The Road Goes Ever On", "Upon the Hearth the Fire is Red", "In the Willow-meads of Tasarinan", "In Western Lands", "Namárië", "I Sit Beside the Fire ­ A Elbereth Gilthóniel" og "Errantry". Tolkien kom til at holde meget af Swanns musik, og på pladen læser han selv op af The Adventures of Tom Bombadil. Det er nok heller ikke helt tilfældigt, at mange komponister siden har anvendt denne plade som udgangspunkt for egne tolkninger. Swann satte også musik til værker af bl.a. Emily Dickinson, Edna St. Vincent Millay og Oscar Wilde, og han skrev operaer, liturgisk musik og endda jazz. En af hans operaer bygger således på C.S. Lewis' roman Perelandra. Skønt Donald Swann ikke var videre kendt i sit hjemland, er der ingen tvivl om, at han blandt Tolkien-entusiaster vil blive husket for sin enkle men smukke og melodiøse musik. Det undersøges nu, hvorvidt det er muligt at genudsende hans "Tolkien-sang-cyklus".

­ Lars-Terje Lysemose

Chart.dk