J.R.R.T.-monogrammet er et EU-varemærke, ejet af The J.R.R. Tolkien Estate Limited, og gengives her efter venlig tilladelse.
Anmeldelser
Bog: Tolkien - En Biografi
Af Anders Jensen
12. december 2002
”Alle fans af J. R. R. Tolkiens forfatterskab ved, at romancyklussen om Midgård er enestående. I de sidste halvtreds år er der udgivet tusindvis af fantastiske fortællinger, som har været kraftigt inspirerede af Tolkien, men ingen af dem har givet sine læsere den samme følelse af helhed og samlethed som Hobbitten, Ringenes Herre, Silmarillion og Unfinished Tales.”
”Tolkien En biografi”
Michael White, oversat af Lærke Pade
PP Forlag
285 sider, kr. 299,-
Michael White, forfatteren til bogen om Tolkien, har skrevet ca. 20 bøger, hvoraf størstedelen er biografier. Han har blandt andet skrevet om fysikeren og videnskabsmanden Stephen Hawking. Det karakteristiske ved hans biografier er, at han lægger stor vægt på ikke kun at beskrive personen, men også baggrunden for personens liv og personlighed. Der er derfor en del videnskab og teorier i bogen om Stephen Hawking, hvilket han får formidlet meget flot. Blandt hans andre, efter sigende, rigtig gode biografier findes en om Sir Isaac Newton, som jeg desværre ikke har haft fornøjelsen af at læse endnu.
Michael White skriver i bogen her om baggrunden for sin fascination af Tolkien. Da han var 17 år introducerede en skolekammerat ham til Tolkiens værker for første gang. Michael White blev med det samme bidt af "Ringenes Herre", og som mange både før og efter ham, begyndte han slavisk at indsamle det ene Tolkien-værk efter det andet. Michael White gik så langt som til at danne et band og skrive sange om Galadriel, en af personerne i Tolkiens univers. Michael White er tydeligvis dybt fascineret af Tolkien, og må derfor have gåpå-modet til at starte på en så omfattende opgave, som det er at skrive en biografi om Tolkien.
"Tolkien En Biografi" er en særdeles velskreven biografi. Bogen er meget beskrivende, meget malende. Detaljerne i bogen er helt tilpas. Selvom Michael White er så stor en Tolkien-fan, har han stadig formået at holde sig neutral. Han lægger ikke skjul på noget, og han fortæller ligeud om Tolkiens mindre behagelige sider. Netop denne del af bogen kan måske være en stor mundfuld for nogle Tolkien-fans. Med hensyn til kronologien hænger det meget godt sammen på den måde, at man får en lille smule baggrundsviden i hvert kapitel, som så senere bliver beskrevet grundigere i et andet kapitel. Ganske klassisk starter bogen ved Tolkiens fødsel i 1892, faktisk før hans fødsel, og bevæger sig langsomt og sikkert frem til flere år efter hans død i 1973.
Sprogbruget i bogen er tilpas varieret og skrevet på en sådan måde, at bogen er meget gribende. Michael White opnår en spænding, som Tolkien-fans vil være vant til fra Ringenes Herre. Alle passager i bogen er meget veldokumenterede og beskrevet så dybtgående, at man klart fornemmer forfatterens ekspertise på området. Michael White har gjort et stort arbejde ud af at henvise til andre forfattere på Tolkiens tid, hvilket giver en meget god fornemmelse af, hvordan den akademiske og litterære verden så ud dengang. Michael White har foruden sine egne synspunkter inddraget mange andre holdninger, blandt andet er adskillige kritikere, både nye og gamle, taget i betragtning, og fejet af bordet.
Derudover bevæger Michael White sig ud på en meget tynd snor, som mange Tolkien-fans nok ville være villige til at klippe over. Allegorier, noget Tolkien hadede og foragtede, fylder en stor del i bogen. Michael White ved det godt selv, han er klar over Tolkiens holdning, men alligevel vælger han at se på mange forskellige allegorier. Det er en farlig beslutning, men jeg synes, at han klarer den del vældig fint. Selvom jeg, som Tolkien-fan, mener, at Tolkiens mening burde respekteres. Man kan se på det fra mange vinkler, og efter min mening kan man finde allegorier i alt, tåbelige eller ej, hvis man leder efter dem.
I Tolkiens fantasiverden forekommer meget få kvinder. På dette punkt har mange kritikere kritiseret Tolkien, de mener simpelthen han nægter tilstedeværelsen af kærlighed og sex. Michael White har i kapitlet ”En mandeverden” meget udførligt beskrevet Tolkiens verden. En lille tæt gruppe af hans venner mødtes på en pub, et fristed, hvor kvinder ikke var velkomne. Vi ved, at dette var et sted, som Tolkien holdt meget af. Der kan være mange grunde til Tolkiens kvindetomme fantasiverden, men jeg synes, det må være op til den enkelte læser at tage stilling til, hvad der er sandsynligvis gemmer sig bag dette.
En freudiansk tolkning af hans liv ville sikkert give andre synspunkter. Dette kapitel er en meget god fællesnævner for biografien, da den viser en del af den dybde, Michael White har givet bogen.
Til sidst i bogen findes adskillige sider med noter, indeks, bibliografi og kronologi. Disse afsnit giver den interesserede Tolkien-fan en ekstra mulighed for at sætte sig bedre ind i Tolkiens figur. For den almene læser bidrager noget af det sikkert kun til at øge forvirringen. Udover ekstra materiale giver kronologi-afsnittet en rigtig god oversigt over Tolkiens liv, mens resten af noterne etablerer en vis troværdighed.
I midten af bogen findes en række billeder fra Tolkiens barndom, ungdom og alderdom, samt nogle billeder af Oxford, Bloemfontein og et fra "Ringenes Herre".
For kendere vil disse billeder være en guldgrube, da de er af meget god kvalitet. To af billederne har jeg aldrig set før, og det var en fornøjelse at se endnu en lille bid af Tolkiens verden. For den der ikke kender til Tolkien, kan jeg kun forestille mig, at disse billeder giver en mere håndgribelig opfattelse af Tolkiens verden. Billederne er tydeligvis valgt med omhu.
Bogen er generelt meget flot stillet op. Titlen på hvert afsnit er flot skrevet med en font, som mange Tolkien-fans sikkert vil genkende fra film, bøger og Internettet. ”Stemningen” i bogen er meget god, og den ligger helt i stil med "Ringenes Herre". Især forsiden er rigtig flot, et flot billede af Tolkien, siddende på en lille høj i en skov. Forsiden sætter en god stemning, og passer meget godt til indholdet.
Nu er det jo en oversættelse fra engelsk til dansk, og jeg har kun fundet få steder i teksten, hvor oversættelsen har fejlet, men nu har jeg så heller ikke haft muligheden for at læse den engelske version af bogen. Umiddelbart kan man undre sig over, hvorfor det ikke er den samme oversætter som på de andre Tolkien-bøger, det må helt sikkert være at foretrække, men det har sikkert ikke været muligt.
Efter min mening er dette virkelig en bog der skal læses. Hvis man er Tolkien-fan, er den et must, hvis man ikke har læst Tolkien før, er det ikke nogen ringe introduktion. Bogen falder helt i min smag, og jeg er sikker på, at andre Tolkien-fans vil opleve det samme. Umiddelbart kan jeg ikke finde nogen mangler ved bogen. Der er nogle få steder, hvor der mangler nogle referencer, men det er meget få steder. Bogen kunne godt være lidt mere nutidig. Lidt flere henvisninger til filmene og til det fortsatte arbejde med Tolkiens værker, kunne man nok ønske sig. Selvfølgelig er bogen skrevet lige før, den første af de tre film er lavet, men der er mange andre aspekter af Tolkiens univers, der kunne være beskrevet.